Week van de gezondheid

Anti-insecten

Anti-insect
Anti-insectenspray is een must have in je bagage. Op reis naar tropische gebieden is het belangrijk om jezelf te beschermen tegen insecten die de ziekte Malaria met zich mee dragen. Echter wil je natuurlijk ook niet telkens lastig gevallen worden door vervelende, zoemende en stekende muggen. Een effectief middel hiertegen is muggenspray met het middel DEET.

Anti-insectenspray met DEET
Muggenspray waar DEET in zit is al jarenlang de meest effectieve anti-insectenspray. DEET is namelijk een olie genaamd diƫthyltoluamide, die de insecten niet doodt. Door jezelf met DEET in te smeren, kunnen de insecten je niet meer ruiken en komen ze dus ook niet in de buurt.

Wat is DEET?
DEET is gemaakt om insecten die het op mensenbloed hebben gemunt op afstand te houden. Deet zit niet alleen verwerkt in muggenspray, maar ook in bijvoorbeeld gels, lotions, muggenolie en sticks. Het is ook mogelijk om DEET te impregneren in je kleding of een klamboe. Het houdt op deze manier niet alleen muggen maar ook teken, stekende insecten, bloedzuigers, mijten en vlooien op afstand.

Het gebruik van anti-insectenspray met DEET
De anti-insectenspray, lotion, olie of stick smeer je op de blote huid, op je kleding of op bijvoorbeeld je klamboe. Het is niet de bedoeling dat je het in de ogen, lippen of onder de kleding smeert/sprayt. Bij DEET is het zo dat hoe hoger de concentratie is, hoe effectiever je muggen kunt weren. Echter is het verstandig om niet een te hoge geconcentreerde DEET te gebruiken want dit kan ongezond zijn voor het lichaam. In gebieden waar Malaria voorkomt wordt een concentratie DEET van minimaal 30% aanbevolen. Deze werkt ongeveer zes uur. Dit middel is alleen bedoeld voor incidenteel gebruik. Mensen die dit middel jaar in jaar uit dagelijks gebruiken, hebben kans dat te veel in het lichaam komt en daar schade aanbrengt.

De middelen met DEET zijn vrijwel overal te koop. Je kunt denken aan drogisterijen, apotheken, warenhuizen en webwinkels. Echter is het verstandig voor de mensen die lang op reis gaan om meerdere flesjes mee te nemen. Anti-muggenmiddelen met DEET zijn niet overal in de wereld verkrijgbaar.

(285)