Week van de gezondheid

Overgewicht steeds vaker bij kinderen

Overgewicht bij kinderen is nog steeds een groeiend probleem in Nederland. Het begint meestal op de basisschool wanneer kinderen zichtbaar te zwaar worden. Overgewicht is direct te herkennen en bij kinderen is het te zien aan een dik gezicht, opgezette buik en vet in de ledematen. Wanneer kinderen hun kindertijd doorbrengen met overgewicht, zal het later heel moeilijk voor ze worden om van levensstijl te veranderen. Overgewicht bij kinderen wordt soms letterlijk met de paplepel ingegoten. Het is niet geheel toevallig dat kinderen met overgewicht de levensstijl van hun ouders overnemen, die zelf ook vaak met overgewicht kampen. Hoe ontstaat overgewicht bij kinderen?

Erfelijkheid

over1Erfelijkheid is één van de grootste boosdoeners van overgewicht bij kinderen. Deze kinderen hebben de aanleg om snel dik te worden en door hun lichaamstype is het lastig om vet te verliezen. Vet verliezen wil nog wel lukken maar het aantal vetcellen zal niet afnemen, waardoor ze net zo snel weer aankomen. De ouders van het kind spelen een belangrijke rol bij de erfelijkheid. Kinderen lopen een grote kans op overgewicht wanneer de ouders ook te zwaar zijn. De genen tot het makkelijk aanzetten van vet kan op het kind worden overgedragen. In sommige situaties wordt er gekozen voor een overgewicht behandeling. Kijk hier voor meer informatie over een overgewicht behandeling.

Levensstijl

Naast erfelijkheid speelt de levensstijl van het kind een cruciale rol bij het wel of niet te maken krijgen met overgewicht. Waar er aan erfelijkheid helaas niks valt te doen, kan er wel wat gedaan worden aan de levensstijl van het kind. De combinatie van ongezond eten en te weinig bewegen vormt voor deze groep de belangrijkste reden tot het aanzetten van de extra kilo’s.

Het ene kind is actiever dan de ander, maar een kind hoort natuurlijk niet de hele dag op de bank te zitten en tv te kijken. Veel kinderen eten ook uit verveling en zoals we wel weten houden kinderen eenmaal van zoetigheid. Kinderen die op een sport zitten hebben een aanzienlijk kleinere kans op overgewicht. Ze houden er immers van om lekker actief bezig te zijn.

Gevolgen van overgewicht

Kinderen die op jonge leeftijd al te maken hebben met overgewicht zullen vaak in de toekomst ook last hebben van overgewicht en hierdoor blijven ze continue in dat vicieuze cirkeltje hangen. Ze gaan erin geloven dat overgewicht bij hun hoort en kunnen deze levensstijl weer doorgeven aan hun kinderen. Overgewicht bij kinderen kan niet alleen leiden tot lichamelijk klachten maar ook tot psychische klachten. Het kind kan zich erg onzeker gaan voelen en te maken krijgen met een minderwaardigheidscomplex. Kinderen met overgewicht hebben ook een grotere kans om gepest te worden en kunnen zelfs te maken krijgen met (lichte) depressies.

Naast psychische klachten hebben kinderen natuurlijk een grotere kans op lichamelijke klachten. Overgewicht bij kinderen verhoogt bijvoorbeeld het risico op diabetes, hart- en vaatziekte, obesitas, nierschade en zelfs kanker. Een hogere BMI (Body Mass Index) verhoogt het risico op kanker. In 2012 was overgewicht bij 4% van de kankerpatienten de grote boosdoener. Meer informatie hierover kun je vinden op Medisch Contact: http://medischcontact.artsennet.nl/Actueel/Nieuws/Nieuwsbericht/147528/Overgewicht-verhoogt-risico-op-kanker.htm

Overgewicht tegengaan

over2Bij de aanpak van overgewicht van het kind spelen de ouders een zeer belangrijke rol. Ouders hebben immers de grootste invloed op de leef en eetgewoonten van hun kinderen. Een kind zal niet zo snel uit zichzelf gezonder willen eten of bepaalde voedsel laten staan. Ouders kunnen bijvoorbeeld snoepregels invoeren om de snoepconsumptie te beperken, echter moeten ze hiervoor wel sterk in hun schoenen staan. Bij gezinnen waar er regels zijn gemaakt over snoepgoed, wordt er vaker gezond gegeten en gesport.

Uit een onderzoek van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ) kunnen we concluderen dat Nederlandse kinderen simpelweg te weinig beweging krijgen. Uit dit onderzoek blijkt dat één op de drie kinderen in Nederland te weinig beweegt. Deze kinderen bewegen per dag minder dan één uur, wat een zorgelijk gegeven is. Kinderen eten meestal niet per se te veel, maar vooral ongezond. Te veel suikers en te veel vetten in combinatie met het te weinig bewegen is de grootste oorzaak van overgewicht bij kinderen. We weten natuurlijk allemaal wel dat kinderen van ongezond voedsel houden, des te belangrijker om ervoor te zorgen dat ze genoeg bewegen.

Niet voor niets speelt beweging een steeds grotere rol op scholen. Het begint al vanaf de basisschool waarbij kinderen een aantal uur per week gymmen en soms ook zwemmen. Ook gaan de kinderen regelmatig naar buiten om hun energie kwijt te kunnen. Op de middelbare school hebben jongeren een paar uur in de week gym, maar is dit wel genoeg? En in hoe verre is beweging de verantwoordelijkheid van scholen? School kan een belangrijke rol spelen bij de interesse in sport voor kinderen, maar uiteindelijk zijn de ouders de eindverantwoordelijke bij overgewicht van het kind.

(652)