Week van de gezondheid

Een tillift; wat is het en welke soorten zijn er?

Een tillift is een hulpmiddel voor mensen die niet tot nauwelijks kunnen lopen en staan. Het hulpmiddel wordt gebruikt om mensen over te plaatsen naar een bed of bijvoorbeeld een rolstoel. Er zijn verschillende tilliften met verschillende functies. Zo zijn er statische tilliften die op één plek blijven staan en zijn er  verrijdbare tilliften. Tevens zijn er verschillen in actieve en passieve tilliften. Hieronder een overzicht met alle verschillen en overeenkomsten.

Statisch

Er zijn dus verschillende tilliften. Eén daarvan is de statische tillift. Dit is een hulpmiddel dat vaak naast een bed of een bad staat om minder valide mensen over te plaatsen naar bijvoorbeeld een rolstoel. Doordat het een statische tillift is, staat de tillift op één plek en kan niet verreden worden naar een andere positie.

Verrijdbaar

De verrijdbare tilliften zijn zoals de naam al zegt verrijdbaar. Dit betekent dat ze flexibel zijn in te zetten. Zo kan je de verrijdbare tillift voor verschillende doeleinden inzetten. Een bijkomend aspect hierbij is wel dat de deurkozijnen breed genoeg zijn, zodat de lift door de deur gereden kan worden. Ook is een nadeel dat de verrijdbare tillift op één verdieping ingezet kan worden. Belangrijk is dus rekening te houden met verschillende verdiepingen.

Actieve tillift

Actieve tilliften zijn tilliften waarbij de gebruiker nog enige spierkracht moet hebben om te gebruiken. Deze lift wordt met name gebruikt wanneer het verplaatsen voor jou of voor je hulp te belastend is. Bij het gebruik van deze lift krijg je een gordel onder je oksels, waarna deze bevestigd wordt aan de tillift. Vervolgens wordt je tot een staande positie gebracht, waarbij je voeten op een plateau komen te staan en je knieën tegen een steun leunen. Wanneer je goed op het plateau staat en alles goed is bevestigd kan de lift weggereden worden.

Passieve tillift

De passieve tillift is een goed middel voor mensen die niet meer kunnen staan en ook niet meer gebruik kunnen maken van de actieve tillift. Bij het gebruik van een passieve tillift word je opgetild met behulp van een tilband of tilmat. De tillift kan vervolgens verplaatst worden. Het is raadzaam om een passieve tillift te gebruiken met een elektrisch vierpunts-kanteljurk. Met behulp van deze jurk wordt je beter in positie gebracht en is het comfortabeler om overgeplaatst te worden naar een bed of rolstoel.

Het is altijd erg verstandig om goed na te denken over welke tillift je graag zou willen hebben en in welke omgeving deze gebruikt wordt. Aan de hand van deze factoren kan je een goed onderbouwde keuze maken voor een tillift.

(2817)