Week van de gezondheid

Warm weer en Diabetes combineren

Diabetes en de warmte

 

Eindelijk! Het begint weer warmer te worden, niet voor iedereen is dat even makkelijk. Als je namelijk diabeet bent dan is het soms last omdat je suikers alle kanten opschieten. Dat gebeurd namelijk bij hoge temperaturen, je kan zomaar gaan van hypo naar hyper.

Hieronder een paar tips om beter te kunnen genieten van het warme weer zonder teveel last te hebben van je suiker.

Er zijn mensen waarbij de bloedsuiker omlaag gaat bij warm weer, ook zijn er mensen waarbij dit juist weer stijgt. Het is daarom belangrijk om voldoende water te drinken en te blijven bewegen, anders heb je de kans een stressreactie te krijgen (cortisol in de bloedbaan), dit zorgt ervoor dat de bloedsuiker stijgt.

Als het erg warm is zorgt de insuline bij de meeste mensen heftiger en vele malen sneller. De doorstroming van je bloed is beter waardoor de insuline sneller wordt opgenomen. Het gevolg hiervan is dat er sneller hypo’s ontstaan. Vooral als je actiever bent.

Hierbij een paar handige tips:

  1. Check regelmatig je bloedsuiker

De behoefte van insuline vermindert bij warm weer aangezien het sneller en beter wordt opgenomen. Als je daarom niet veel doet en veel stil ligt dan zal je bloedsuiker stijgen. Bij minder stress en veel ontspanning werken juist verlagend. Tussendoor is het dus aan te raden om extra te controleren, bij sterke stijgingen of dalingen kan je sneller handelen. Zorg ook dat je insuline spuiten niet te warm worden.

  1. Niet teveel zon

Het is lekker om in de zon te zitten maar teveel moet je mee uitkijken, als je verbrand kan het namelijk ervoor zorgen dat je diabetes ontregelt.

  1. Drink voldoende water

Uitdroging zorgt ook voor een ontregelde suiker, het is daarom aan te raden veel water per dag te drinken. Denk aan zo’n 1.5 tot 2 liter, doordat je veel zweet bij het warme weer verlies je veel vocht maar geen suiker. Als je dus vocht niet aanvult dan zal je bloedsuikerwaarde waarschijnlijk gaan stijgen. Het kan vrij moeilijk zijn om steeds voldoende te drinken of eraan te denken, er zijn ook diverse apps voor je smartphone waar je dit soort reminders kan instellen. Zo drink je verdeeld over de dag voldoende water.

  1. Kijk uit met alcohol

Bij warmte werkt dit sterk bloedsuikerverlagend, dit kan snel optreden. Ook neemt de kans toe dat je s’nachts een hypo krijgt. Wees dus alert.

Hopelijk heb je wat aan onze tips, stress je ook niet teveel over je suiker want je moet ook nog een beetje kunnen genieten.

(224)