Week van de gezondheid

Roodvonk aandoening

Roodvonk is een aandoening die vooral voorkomt bij kinderen van 3 tot 12 jaar. Het komt wel eens voor dat volwassenen ook last krijgen van deze aandoening. Roodvonk ( medische benaming = scarlatina ) wordt veroorzaakt door bacteriën met de naam streptokokken. Deze bacteriën zijn uiterst besmettelijk via de lucht ( door middel van hoesten ), maar zijn ook overdraagbaar bij direct contact met een drager van de bacteriën. Helaas is er geen vaccin voor deze aandoening en een echte behandeling is er ook niet. De zieke zal moeten “uitzieken”. In enkele gevallen schrijft de dokter wel antibiotica voor. Deze antibiotica geneest de zieke niet van roodvonk, maar remt de bacteriën af.

De symptomen van roodvonk zijn erg typerend voor de aandoening. Enkele symptomen zijn keelpijn, aardbeientong, gezwollen amandelen en koorts. De symptomen aardbeientong ( is een medische benaming voor een tong die wit raakt en na enkele dagen overgaat naar rood en gezwollen met rode stippen. ) en gezwollen amandelen komen niet bij veel aandoeningen voor. Daarom is het bij deze symptomen gemakkelijk voor de dokter om de diagnose te stellen.

Heeft u of uw kind erge last van koorts dan is het verstandig om paracetamol te gebruiken. De hoeveelheid is afhankelijk van de leeftijd van u of uw kind.

Raadpleeg altijd uw (huis)arts bij vragen of symptomen.

(112)