Week van de gezondheid

JONGEREN MINDER AAN DE SPORT

Bewegen voor jongeren

Jongeren sporten steeds minder en zitten steeds maker achter de computer. Het percentage aan jongeren dat aan sport doet is inmiddels weer gedaald met 10% ten opzichte van het decennium ervoor.

School

Jongeren brengen dankzij school en studie steeds meer tijd door aan huiswerk en voorbereiding op tentamens. Hierdoor is de tijd die zij per dag achter de schoolbank of computer besteden gestegen maar wel met een verschil tussen de opleidingsniveaus:

  • middelbare school : 7,2 uur
  • MBO : 7,6 uur
  • HBO en WO : 9,5 uur

Desondanks dat jongeren steeds meer studieuren krijgen of meer thuis voor de studie aan de slag moeten zijn scholen en universiteiten wel op de hoogte van de problematiek van jongeren die steeds minder sporten en gezond bewegen. Een aantal van de hogescholen en universiteiten hier in Nederland hebben dan ook hun eigen sportfaciliteiten waar studenten tegen een gereduceerd tarief sporten kunnen beoefenen en fitnessen. Zo heeft bijvoorbeeld Sportcentrum VU in Amsterdam een groot sportprogramma ontwikkeld voor hun studenten en faciliteiten opgericht waar deze sportprogramma’s aangeboden worden.

Onderzoek

Het is bekend dat tieners de afgelopen twee decennia steeds meer gamen dankzij de ontwikkeling van MMO games (Massively Multiplayer Online Game). Hierdoor is er ook veel sociale activiteit tussen de games online tijdens het spelen. Daarnaast zijn zij al meer dan genoeg tijd kwijt met school en huiswerk waardoor hun sociale activiteiten thuis minder aandacht heeft voor sport waardoor het gemiddeld aan sporten 61 minuten per dag is.

Ook de social media ontwikkelingen zijn de afgelopen jaren sterk ontwikkeld waarbij (volgens het Mulier Instituut) het vermoeden bestaat dat het gebruik hiervan steeds meer invloed krijgt op de tieners.

Met oudere mensen gaat het daarentegen weer goed, steeds meer senioren zijn gaan sporten of bewegen. Dit komt doordat deze generatie al meer is opgegroeid met sport dan de senioren generatie daarvoor. Hierdoor sporten ouderen gemiddeld 80 minuten per dag.

Top 5 redenen

Wat zijn de meeste voorkomende redenen dat jongeren zo weinig sporten. Hierbij een top 5 van meeste aanleidingen hiervoor:

  1. school en studie
  2. teveel gamen
  3. liever omgaan met vrienden
  4. bijbaantjes na schooltijd
  5. geen zin

Uiteindelijk is de verschuiving duidelijk te merken tussen de generaties aan jongeren van de afgelopen dertig jaar. Het is vooral op te merken dat in die periode veel ontwikkelingen zijn ontstaan die jongeren steeds verder verwijderen van, niet alleen sporten en gezonde voeding, maar ook sociale omgang met leeftijdsgenoten. Hierbij zijn vooral technische ontwikkelingen zeer snel gegaan waar jongen veel tijd aan zijn gaan besteden.

Dankzij de ontwikkelingen van structurele afwijkingen in het sociale patroon van jongen en weten wat goed voor ze is zijn psychologen en scholen hiervan goed op de hoogte hoe situaties aan te pakken wanneer deze extreme vormen laat zien. Het is dan goed om als ouder op de hoogte zijn van oplossingen voor hun kind wanneer deze herkenbare signalen afgeeft dat ervoor zorgt dat jongeren op die manier de weg kwijt raken.

(1751)