Week van de gezondheid

Uw Zorgverzekering en de tandarts

Een gezond en mooi gebit is belangrijk, dat weet iedereen. Toch is het in de praktijk helaas zo dat veel mensen problemen hebben met hun gebit en naar de tandarts moeten voor bijvoorbeeld een zenuwbehandeling. Vroeger werd het gebit veel minder goed verzorgd en was de tandheelkunde ook op een veel lager niveau dan in onze moderne tijd. Regelmatig kwam het voor dat mensen hun tanden lieten trekken en een kunstgebit namen om zo eventuele dure tandartskosten en problemen met het gebit op latere leeftijd te voorkomen. Tegenwoordig wordt er juist alles aan gedaan wat mogelijk om het natuurlijke gebit zo lang mogelijk in stand te houden. De techniek is uiteraard veel verder ontwikkeld in de laatste decennia zodat er veel meer mogelijk is op het gebied van tandheelkunde

Inbrengen van implantaten

In van de meeste moderne technieken op het gebied van tandheelkunde is het plaatsen van zogenaamde implantaten. Een implantaat kunt u zien als een soort kunstwortel van titanium die als het ware in de kaak wordt geschroefd. Die kunstwortel vervangt dan de echte tandwortel. In sommige gevallen is er niet voldoende kaakbot aanwezig om het implantaat te plaatsen en volgt er een ingreep waarbij de kaak wordt opgevuld met kunstmatig of echt bot. Via een flapoperatie wordt dan een stuk tandvlees omgeklapt en wordt er een gaatje geboord in het kaakbot. Vervolgens wordt het bot geĆÆnjecteerd in de kaak. De wond wordt gehecht en na een periode van ongeveer vier of vijf maanden is het kunstmatige bot vergroeid met het echte bot. Vervolgens kan dan een implantaat in het bot worden geschroefd waarna weer een periode van een aantal maanden nodig is zodat het bot goed om de implantaat kan groeien. Vervolgens zijn er allerlei toepassingen te bedenken om van het implantaat gebruik te maken. Er kan op het implantaat een kroon worden gezet, maar er kan zelfs een klikprothese worden aangebracht op een aantal implantaten. Het voordeel van een klikprothese op implantaten boven een gewone uitneembare prothese is, dat een klikprothese veel vaster zit en meer belast kan worden. Er hangt echter wel een prijskaartje aan. U kunt in zulke gevallen ook overwegen om het goedkoper te laten doen in Turkije of andere landen. Dit wordt veelal ook vergoed door de zorgverzekeraar.

Worden implantaten vergoed door uw zorgverzekering?

zorgverzekering vergelijkenIn sommige gevallen worden implantaten vergoed vanuit de zorgverzekering, meestal bij een aanvullende zorgverzekering. U kunt uiteraard diverse zorgverzekeringen vergelijken met elkaar om te kijken waar de beste vergoeding voor het aanbrengen van implantaten geboden wordt. Maar pas op, in sommige gevallen kunt u niet zo maar een aanvullende tandartsverzekering afsluiten als het bekend is dat uw gebit slecht is of dat u implantaten nodig heeft. Vraag dat altijd goed na bij de zorgverzekeraar.

(50)