Als je jong bent heb je het gevoel dat je de hele wereld aankan. Je bent fit, sterk en voelt je fysiek prima in orde. Alles functioneert (nog) goed, je hebt een goed geheugen, sterke spieren en een mooie huid. Maar naarmate we ouder worden raakt ons lichaam langzaam maar zeker in verval. Er is een aantal gezondheidsproblemen waar veel mensen mee te maken krijgen als ze ouder worden. Het gezichtsvermogen en het gehoor gaan bijvoorbeeld achteruit naarmate we ouder worden. In dit artikel zullen we deze klachten of hoe je ze ook maar wilt noemen nader bespreken en vooral ook, wat eraan te doen is.
Oogproblemen
Staar
Op het gebied van oogproblemen zijn staar en ouderdomsverziendheid toch wel de meest voorkomende oogproblemen die te maken hebben met het ouder worden. Bij staar gaan we langzaam maar zeker steeds slechter zien, zowel op het gebeid van scherp zien als op het gebied van kleuren zien. Symptomen die horen bij staar zijn bijvoorbeeld dubbel zien, verstrooiing van het licht en wisselende lenssterktes. Een oplossing kan zijn een staaroperatie waarbij de natuurlijke lens vervangen wordt door een kunstlens.
Ouderdomsverziendheid
Een andere veel voorkomende oogaandoening die optreedt tijdens het ouder worden is bijziendheid. Opeens kun je krant slechter lezen en moet je de krant een wat verder van je af houden om een en ander nog goed te kunnen lezen. Bij verziendheid is er sprake van een plussterkte, een positieve refractieafwijking. Doordat de spier die de omvang van de oogpupil bepaalt slapper wordt, valt het licht achter het netvlies. Het gevolg is dus dat je van dichtbij niet goed kunt scherpstellen en hetgeen je wil lezen iets van je af moet houden om scherp te kunnen zien. Een leesbril behoort tot de oplossingen, maar ook ogen laseren is een optie.
Gehoorproblemen
Het is normaal en ook bekend dat het gehoor minder wordt naarmate we ouder worden. Het achteruit gaan van het gehoor gaat meestal geleidelijk en er zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Het oor kan in de loop der jaren beschadigd raken door harde geluiden, het gebruik van medicijnen, problemen met de bloedvaten, etc. Maar de belangrijkste oorzaak bij ouderdomsdoofheid is toch wel slijtage van de haarcellen in het binnenoor. Het minder goed horen gaat zoals al vermeld heel geleidelijk, bij ouderdomsdoofheid begint het meestal met het niet meer kunnen horen van bepaalde hoge tonen. Het slechter kunnen horen is erg vervelend, zeker op sociaal gebied. Mensen die dover worden kunnen anderen slecht verstaan en kunnen om die reden bijvoorbeeld minder naar verjaardagen gaan, minder snel een praatje aangaan met andere mensen en kunnen daardoor in een sociaal isolement terecht komen. Hoortoestellen bieden gelukkig een uitkomst en de techniek staat ook op dat gebied niet stil.
(145)