Week van de gezondheid

Vergaderstoelen met oog op ergonomie

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat maar 10-20% van alle Nederlanders een correcte zithouding heeft. Dat betekend dat 80-90% niet in de juiste houding zit. Het komt vaak voor dat iemand achterover hangt, omdat dit de spieren rust geeft maar na een tijdje kunnen er klachten opbouwen, omdat de rug in een slechte positie zit, omdat zenuwen en of aders bekneld raken, weefselirritatie en moeilijkheden met de ademhaling. Vergaderingen kunnen soms urenlang duren en daarom is het uitermate belangrijk om vergaderstoelen te hebben die hier rekening mee houden.

Rugproblemen door verkeerde zithouding

Uit onderzoek onder rugpatiënten blijkt dat 85% van de rugklachten terug te leiden zijn tot een (langdurig) verkeerde zithouding. Sowieso is het belangrijk om ieder uur even op te staan en een stukje te lopen voor een goede doorbloeding, het geregeld veranderen van zithouding zorgt voor een goede voeding van de tussenwervelschijven.

Er wordt wel eens gezegd dat de beste zithouding de volgende zithouding is, dat laat zien hoe belangrijk variatie is. Met een goede stoelfiets kun je hierbij voor de juiste omgeving zorgen om deze wisselende zitposities te faciliteren.

Om juist te kunnen zitten gaat het om de volgende basisprincipes:

  • Juiste zithoek: De juiste zithoek zit tussen de 95 en 105 graden. Wanneer de rug verder dan dat naar achter gaat, zakt men automatisch achteruit en is de ondersteuning niet meer optimaal.
  • Juiste zitdiepte: Wanneer men te diep zit, krijgt men een bolle rug en kost het veel moeite om op te staan en weer te gaan zitten. Dit zorgt ook meteen voor onderuitzakken. Wanneer je zit en je met een vlakke hand tussen de knieholte en de zitting kan, is de zitdiepte correct.
  • Juiste zithoogte: Zowel te laag zitten als te hoog zitten is slecht voor de werkhouding en voor de gezondheid. Een hoge zit maakt het niet makkelijker om op te kunnen staan, omdat je niet met je voeten bij de grond kunt en je veel kracht in de armen moet zetten om op te staan. Ook worden de beenzenuwen afgekneld en kan dit slapende benen veroorzaken. Wanneer iemand te laag zit, wordt de rug automatisch bol en kan dit voor afgeknelde darmen zorgen waardoor een opgeblazen gevoel of slechte stoelgang kan ontstaan. De juiste zithoogte wordt bereikt wanneer de benen in een hoek van 90 graden staan.
  • Juiste armleggerhoogte en breedte: Wanneer de armleggers te laag of te hoog zijn, gaan mensen automatisch hun zitpositie veranderen om dit te corrigeren, wat voor dezelfde klachten als hierboven kan zorgen. Wanneer ze te hoog zijn, kan dit voor klachten in de nek en schouders zorgen. De armen moeten in een hoek van 90 graden op de armleggers leunen voor de ideale zitpositie.

(117)