Week van de gezondheid

Hoe verloopt een floaterlaserbehandeling?

Floaterlaser Amsterdam

Floaterlaser Amsterdam
Niet veel mensen zullen gehoord hebben van een floaterlaserbehandeling, maar het is wel een oogbehandeling waar veel mensen baat bij kunnen hebben. De floater behandeling is nauw verwant aan de ooglaserbehandeling, een behandeling die toch wel bij meer mensen wat bekender in de oren klinkt. Bij een floater behandeling worden eenvoudig gezegd floaters verwijderd met behulp van een laser. De behandeling duurt niet lang en is zo goed als pijnloos te noemen.

Werking floaterlaser

Maar hoe verloopt de behandeling nu eigenlijk in de praktijk? Om te beginnen worden met behulp van oogdruppels de pupillen verwijd. Als de pupil wijd genoeg is geworden, controleert de oogarts het oog om te kijken of er floaters aanwezig zijn. Als het aantal en de locatie van de floaters is vastgesteld kan in principe met de behandeling worden begonnen. De behandelend arts zal dan verdovende oogdruppels inbrengen en de laser op het oog plaatsen. U zal dan wat rode lampjes zien die als marker dienen, de laser zelf is onzichtbaar. Als de laser wordt geactiveerd en een zogenaamd shot af vuurt, worden de floaters als het ware verdampt waardoor ze verdwijnen. In de praktijk verloopt dat proces uiteraard wat ingewikkelder dan dat, maar we zullen u de technische details besparen.

Risico’s floater behandeling

Bij iedere operatieve ingreep is er sprake van enig risico, dat is normaal. Maar de risico’s die er zijn bij een floaterlaserbehandeling zijn toch wel minimaal te noemen, zeker als we het hebben over echt ernstige complicaties. Die komen bij de floater behandeling bijna niet voor. Als we dan toch een risico moeten noemen dan kunnen we het risico vermelden dat de floater het netvlies raakt. Die kans is echter zeer klein maar het kan toch gebeuren, in dat geval ontstaat er een kleine bloeduitstorting op het netvlies. Maar binnen enkele weken is dat niet meer zichtbaar. Een ander risico is het raken van de lens tijdens het laseren met de floater, maar ook die kans is zeer zeldzaam te noemen. Als dat echter gebeurt kunt u in de oogkliniek voor een staaroperatie terecht om een en ander op te lossen.

Stijging van de oogdruk

Ten slotte kan het ook nog gebeuren dat de oogdruk als gevolg van de behandeling al dan niet tijdelijk wordt verhoogd. Een waarschijnlijke oorzaak hiervoor is dat kleine deeltjes van de floaters de afvoer hebben verstopt. De kans dat mensen last krijgen van een verhoogde oogdruk is groter als ze al last hadden van een verhoogde oogdruk en als er veel laser sessies achter elkaar plaatsvinden. Onder andere om die reden wordt het aantal shots per sessie tijdens de floater behandeling zo veel mogelijk beperkt.

(158)