Week van de gezondheid

Heb jij last van overgewicht?

Natuurlijk overgewicht, dat klinkt raar? Steeds meer mensen beseffen dat gezond eten belangrijk is, maar dat wil niet zeggen dat ze er allemaal in slagen hun ideale gewicht te bereiken. Het komt dan ook vaak als een verassing wanneer je alle mogelijke tips om gezond te eten volgt, blijkt dat je aangekomen bent. Herkenbaar? Lees dan verder.

Foute informatie leidt langzaam tot overgewicht

Eerst het goede nieuws. Natuurlijk overgewicht is eigenlijk gewoon het gevolg van foute informatie, en is gelukkig makkelijk te corrigeren.
Minder goed nieuws is wellicht dat je misschien al maanden fout aan het diëten bent. In je zoektocht naar gezonde eetgewoonten, ben je waarschijnlijk overladen met afvaltips over gezonde voeding. De nadruk in de hedendaagse dieetwereld ligt dan ook op biologische en natuurlijke voeding. Het wordt ook wel “Echt eten” genoemd. Die tendens staat in scherp contrast met wat de dieetwereld een aantal jaren geleden nog aanraadde. Toen was diëten nog gewoon een kwestie van calorieën tellen: je mocht een aantal calorieën eten, als je dan meer aan calorieën zou verbranden, zou je afvallen. Ondertussen weten we dat het niet zo eenvoudig is en dat de ene calorie de andere niet is, maar de huidige trend van calorieën negeren heeft ook een schaduw kant.

Natuurlijk diëten, en wat we daarbij soms vergeten

Laten we even kijken naar wat het gemiddelde dieet van deze tijd voorschrijft. Het bevat vast een flinke portie van volgende ingrediënten: avocado, zalm, cacao, boerenkool, spinazie, eieren, kip, rundvlees, en alles liefst zo biologisch en natuurlijk mogelijk. Dit zijn allemaal producten die gezond zijn, zeker wanneer ze van biologische oorsprong zijn, maar je mag niet vergeten dat sommigen ervan ook erg calorierijk zijn. Een stuk zalm bevat bijvoorbeeld heel wat gezonde vetten en mineralen, maar dat wil niet zeggen dat je van zalm niet dik kan worden. Wanneer je te veel eet, komen de extra kilo’s er hoe dan ook bij, of denk je misschien dat iemand die enorme porties zalm en avocado eet op één of andere manier toch zal afvallen?
Laat je echter niet ontmoedigen, want het eten van natuurlijk en “echt” voedsel is een grote stap in de juiste richting en je voelt je gegarandeerd beter in je vel wanneer je bewerkt voedsel eenmaal vaarwel zegt.

Hoe moet je dan wel afvallen?

Om echt af te vallen moet je de suikers en calorieën in je maaltijden op een zorgvuldige manier afwegen zodat je bloedsuikerspiegel gestabiliseerd wordt en er een calorie-deficit gecreëerd wordt. Het helpt hierbij als je naar je lichaam gaat luisteren. Je lichaam geeft precies aan wat je nodig hebt door middel van een rommelig gevoel in je maag. Als je altijd alleen eet als je lichaam aangeeft trek te hebben en je niet eet tot je vol zit, maar tot je voldoende energie hebt dan zal je lichaam naar zijn natuurlijke gewicht gaan. Overtollig vet (rondom de buik) zal dan op den duur verdwijnen. Als afvallen op een natuurlijke nu echt niet wil lukken is er ook bijvoorbeeld de mogelijkheid van liposuctie van de buik of benen, een methode om overtollig vet als het ware weg te zuigen.
Even samenvatten: natuurlijk overgewicht is wat er met je gebeurt wanneer je wel gezonde producten eet, maar er simpelweg te veel van eet. Akkoord, calorieën tellen is achterhaald, maar let er ook op dat je je niet vol eet, als je wilt afvallen. Een efficiënt dieet steunt dan ook op twee pijlers: gezond (biologisch) eten en de juiste porties eten. Slechts wanner je die twee weet te combineren, zal je op een snelle en gezonde manier afvallen.

(76)