Week van de gezondheid

Slaaptekort oplossen?

bedden-matrassen

Er zijn een groot aantal symptomen van slaaptekort bekend. Het kan gaan over het slecht inslapen, maar ook over slecht doorslapen, dan wordt er ook wel gesproken over het kort slapen. Als je vaak wakker wordt dan noemen we dat ook wel licht slapen.
Dan is er nog een situatie van het slechte en onvoldoende verkwikkende slapen. Ook kun je overdag problemen hebben met het normale functioneren thuis en op je werk, dit noemen we ook wel het slaaptekort als 24uurs probleem. Het kan ook zijn dat je geestelijk bent uitgeput en dat je daardoor niet goed kunt slapen.

Wat doe je aan slaaptekort? Slaapmaskers bieden uitkomst

Als je zelf weet waar het slaaptekort vandaan komt dan kun je hier vaak zelf ook wat aan doen, probeer eens wat dingen uit, op tijd naar bed, geen tv voordat je naar bed gaat maar een ontspannen wandeling, een warme kop thee, een wandeling met de hond, een spelletje kaarten, je moet ontdekken waardoor jij lekker in slaap kunt komen. Dit is namelijk per persoon anders, maar als je eenmaal weet hoe je lekker in slaap kunt vallen dan kun je hier vaker gebruik van maken en het slaaptekort adequaat aanpakken. Het is hierbij van groot belang dat je op tijd naar bed gaat en een goed dag- en nachtritme hebt. Als je merkt dat je overdag moe bent dan moet je daar niet aan toe geven, maar in de avond wat eerder naar bed gaan zodat je dan de volgende dag weer fit kunt beginnen. Het ligt eraan hoelang het slaaptekort aan de gang is of dat anderen het kunnen merken, soms kunnen mensen het aan je zien, hoe komt dit? Als je maar een paar uur per nacht slaapt dan kun je wallen onder de ogen krijgen en kun je de hele dag aan het gapen zijn. Dit zal anderen meteen opvallen wanneer je normaal gesproken altijd heel alert bent. Ook de concentratie is een stuk minder en ook dat kan opvallend zijn bij collega’s. Je zult geen gezellige ouder zijn, of collega, je omgeving lijdt er ook onder. Zorg er daarom voor dat je het slaaptekort aan pakt met of zonder hulp. Gebruik daarom een slaapmasker tijdens het slapen.

Zorg voor een goed bed en matras

Last but not least kan een goed bed met bijbehorend matras er ook voor zorgen dat je veel beter slaapt. Een goed matras ondersteunt uw lichaam optimaal en zorgt ervoor dat de doorbloeding goed is in uw lichaam. U wordt dan minder vaak vaker, slaapt dieper en komt een stuk uitgeruster uw bed uit. Merken als Auping en Tempur leveren bijvoorbeeld zeer goede bedden en matrassen, verkrijgbaar in de betere woonwinkels zoals bijvoorbeeld beddenspeciaalzaak Ruwette.

(104)