Week van de gezondheid

Gezond eten en maaltijdbezorging: is dat mogelijk?

Gezond eten

Online eten bestellen is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een enorm fenomeen. Via je favoriete bezorgplatform heb je direct toegang tot de heerlijkste restaurantjes bij jou in de buurt. Het gemak van thuisbezorging tot het eten van de heerlijke gerechten maakt online eten bestellen een waar feestje. Geen wonder dat food near me through butlon tegenwoordig zo populair is. Maar wat nou als je geen zin hebt om te koken en ondertussen een gezond voedingspatroon probeert na te streven? Is maaltijdbezorging dan niet mogelijk? Wij gingen op onderzoek uit.

Wat is een gezond voedingspatroon eigenlijk? Die vraag moet eerst beantwoord worden voordat we de verbinding tussen gezond eten en maaltijdbezorging kunnen leggen. Veel mensen denken dat gezond eten saai is. Dat dit betekent dat je nooit meer wat lekkers mag eten. Iets wat de meeste mensen dan ook niet lang vol zullen houden. Niet is echter minder waar. Bij een gezond en gevarieerd voedingspatroon draait alles om balans. Je hoeft dus niet alleen de hele dag groente en fruit te eten. Ook een keertje ‘cheaten’ en een vette hap eten is geen probleem. Zolang je maar de juiste balans weet te houden. Iemand die al overgewicht heeft en drie keer in de week een vette hap bestelt zal inderdaad minder gezond bezig zijn. Een frequent sportschoolbezoeker die eens in de week een frietje haalt is echter weer geen probleem. Het draait niet om het eten zelf, maar om de balans die de persoon zelf in zijn leven weet te vinden. De vraag, ‘wat eten we vandaag gezond?,’ kan dan ook op meerdere manieren beantwoord worden. Wat is gezond?

Wil jij eten bestellen en gezondere keuzes maken? In dit artikel geven we enkele nuttige tips.

Vermijd extra calorieën

Wanneer je een makkelijke maaltijd wil laten bezorgen zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden om minder calorierijke en vette gerechten te kiezen.

Voordat je een bestelling plaatst is het daarom wel belangrijk om te weten waar de meeste calorieën in te vinden zijn.

Pas daarom op met dikke deegwaren, friet en sausjes. Vooral sausjes zijn erg verraderlijk. Zo zien we vaak dat de heerlijke gerechten bij de Chinees bedolven zijn onder de saus. Deze saus bevat vaak ontzettend veel calorieën, terwijl het gerecht zelf eigenlijk relatief gezond is. Kies er daarom liever voor om de saus apart te laten serveren. Hierdoor kan je het zelf beter doseren en voorkom je onnodige calorieën.

Wil je pizza of pasta eten? Kies dan voor een kwalitatief Italiaans restaurant en vermijd zogenaamde fastfood restaurants. Hier bevat de pizza een dunne korst en weten ze precies hoe ze de pasta moeten bereiden. Dit levert doorgaans veel minder calorieën op. Let ook op de toppings die je kiest. Vermijd vlees en een grote hoeveelheid aan kaas.

Leg telefonisch contact

De meeste restaurants denken graag met je mee als je speciale wensen hebt wat betreft je bestelling. Schroom je daarom zeker niet om telefonisch contact te leggen met het restaurant. Vertel dat je graag gezonder wil eten en welke gerechten minder suikers en calorieën bevatten. De juiste restauranteigenaar weet jou precies te vertellen wat de beste keuze is. Zo bespaar je jezelf een heleboel keuzestress.

Verklein de porties

Houd er rekening mee dat de portiegroottes bij restaurants vaak veel groter zijn dan je gewend bent. Ga dan ook niet overeten, maar schep bij aankomst van de bestelling direct op wat je normaal qua portie zou eten. Zo voorkom je dat je teveel eet. Bovendien kan je het resterende eten in de koelkast bewaren. Zo eet je twee dagen lekker voor de prijs van één. Dat maakt food delivery in Amsterdam opeens nog interessanter natuurlijk!

(62)