Week van de gezondheid

Wel of geen badkleding in de sauna, hoe zat het ook alweer?

Lege sauna

Je wilt graag een bezoekje brengen aan de sauna, maar moet je dan wel of geen badkleding aan? Voor veel mensen is het een vraag waar zij dan even mee rondlopen. Er wordt vaak echt naar uitgekeken, even die rust, een paar uurtjes naar de sauna, lekker warm en even bijkomen na een drukke periode. Binnen de sauna geldt een belangrijke etiquette waar iedereen zich aan moet houden. Hierdoor kan iedereen optimaal genieten van een bezoekje.

Regels voor de sauna

Als je in Nederland naar de sauna gaat, of in Duitsland of Scandinavië, dan is het daarbij verplicht dat je naakt naar de sauna gaat. Dit geldt niet in alle landen, maar in deze landen dus wel. De redenen dat zij daarvoor kiezen is omdat het praktischer is en effectiever. De meeste mensen gaan naar de sauna om goed te kunnen zweten. Als je dan badkleding aan hebt, dan raakt deze helemaal doorweekt. Dit zal dan ook de verdamping van zweet voorkomen en dat is niet je bedoeling. Daarnaast is geen badkleding dragen ook hygiënischer. Na een bezoekje aan de sauna ga je douchen en dan gaat het zweet eenvoudig van je naakte huid af. Als je badkleding aan hebt dan blijft het zweet vaak aan de huid vastzitten. Hierdoor krijgen bacteriën de kans om te groeien en dat wil je ook niet.

Meer over een saunabezoek

Bij een sauna heb je vaak ook een rustruimte, of een terras of een horecagedeelte. Daar moet je als bezoeker wel een badjas dragen. Dit is netter, maar ook zorgt het voor meer hygiëne (je gebruikt je handdoek namelijk in de sauna zelf al). Het is altijd aan te raden om een grote handdoek mee te nemen naar de sauna, daar kun je dan helemaal op liggen. Wat ook van belang is, is dat je schone badslippers draait en dat draagt ook bij aan goede hygiëne.

Als je naar de sauna gaat, is het dus van belang dat je de etiquette goed kent. In Nederland ga je dus naakt naar de sauna en draag je geen badkleding. Maar in een ander land kan dat zo weer anders zijn. Bekijk altijd goed per vestiging waar je heen gaat welke regels zij hanteren, want ook daar kan weer verschil in zitten.

 

(175)