Week van de gezondheid

Wanneer krijg je fysiotherapie vergoed?

Last van je nek of bijvoorbeeld je knie? Dat kan vervelend zijn. Helemaal als het al een tijdje zo is en niet weggaat – ook al zit je netjes rechtop en sport je regelmatig. Misschien heb je een paar sessies bij de fysiotherapeut nodig. Maar wanneer krijg je dat vergoed?

Vergoeding fysiotherapie onder de 18 jaar

Ben je nog geen 18 jaar? Dan ben je nog verzekerd op de zorgpolis van je ouders. Zelf betaal je geen premie. In dit geval worden de eerste 9 behandelingen bij de fysiotherapeut vergoed vanuit de basisverzekering. Zijn 9 behandelingen niet voldoende, en heb je er meer nodig? Dan kun je er nog 9 krijgen, die ook vergoed worden. Daarna, vanaf behandeling 19, moeten de kosten zelf betaald worden. Tenzij je ouders een aanvullende zorgverzekering hebben waar fysiotherapie onder valt.

Vergoeding fysiotherapie boven de 18 jaar

Als je boven de 18 jaar bent, krijg je fysiotherapie niet vergoed vanuit je basisverzekering. Je betaalt de kosten dus zelf. Denk je dat je fysiotherapie nodig zal hebben? Sluit dan een aanvullende verzekering af als je een nieuwe zorgverzekering gaat vergelijken. Dit kost iets meer per maand, maar als je het echt nodig hebt, ben je op deze manier uiteindelijk goedkoper uit.

Vergoeding fysiotherapie bij chronische aandoeningen

Mocht nu blijken dat je aandoening chronisch is en dat je dus heel veel behandelingen nodig gaat hebben, dán krijg je de fysiotherapie wel vergoed. Maar wel pas vanaf de 21e behandeling. Voor die eerste 20 is het verstandig om een aanvullende verzekering af te sluiten, tenzij je alles liever uit eigen zak betaald. Om in aanmerking te komen voor vergoeding moet jouw chronische aandoening wel op de lijst met chronische aandoeningen staan.

Heb je een verwijzing van de huisarts nodig om vergoeding te krijgen?

Voor behandeling bij de fysiotherapeut heb je geen verwijsbrief van de huisarts nodig. Je mag op eigen initiatief naar de fysiotherapeut gaan. De rekening kun je – als je aanvullend verzekerd bent – gewoon declareren bij je zorgverzekeraar.

(156)