We willen allemaal gezond zijn. Het liefst worden we 100 en dat helemaal vrij van nare ziektes. De kans om gezond oud te worden kunnen we verhogen door gezond te leven. In het kort komt dit neer op voldoende beweging, voldoende ontspanning, weinig stress, gezonde voeding, niet roken en niet of met mate drinken. In dit artikel gaan we in op een gezonde gewoonte die kan bijdrage aan onze gezondheid. Deze gezonde gewoonte betreft het drinken van groene smoothies.
Groene smoothies
Groene smoothies zijn een vloeibare mix van fruit en groene bladgroente. Ze zijn een nuttig hulpmiddel om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid fruit en groente te komen. Voor fruit is de aanbeveling 200 gram per dag en voor groene bladgroente is deze 250 gram per dag.
Groene smoothies maak je door water, fruit en groene bladgroenten in een blender te vermalen tot een vloeibaar drankje. Een groene smoothie is vrij dik maar moet door een rietje te drinken zijn. Indien een groene smoothie niet goed vloeibaar is dan kan deze goed drinkbaar worden gemaakt door er extra water aan toe te voegen.
In plaats van met water kan een smoothie ook gemaakt worden met een plantaardige melk zoals amandelmelk of kokosmelk. Gezondheidsgoeroes zijn van mening dat je beter geen normale koeienmelk kunt gebruiken voor het bereiden van een groene smoothie. Dit gebeurt nog weleens met smoothies die in de horeca worden geserveerd. Melk is nadelig voor de detox eigenschappen van groene smoothies. Groene smoothies danken hun detox eigenschappen aan de groene bladgroenten die erin zitten. Groene bladgroenten bevatten chlorofyl (bladgroen). Chlorofyl is een stofje wat ons lichaam helpt bij het afvoeren van giftige stoffen.
Het fruit in de groene smoothies dient vooral om de smoothies zoet te maken en een lekkere smaak te geven. De groene bladgroenten hebben van nature een wat bittere smaak. Ben je nog niet vertrouwd met de smaak van groene smoothies dan kan je het beste 60% fruit en 40% bladgroente in je smoothie doen. Je groene smoothie is dan lekker zoete en daardoor goed drinkbaar. Naar mate je went aan de smaak van groene smoothies kan je de verhouding naar 50% – 50% gaan brengen. Waarna je dit uitbouwt naar een verhouding van 40% fruit en 60% groene bladgroenten. Het is goed om in verhouding meer groene bladgroente dan fruit in je groene smoothie te hebben. Hiermee verlaag je het suikergehalte en voer je de hoeveelheid mineralen en bioactieve stoffen op.
Bladgroente die geschikt zijn voor groene smoothies zijn spinazie, boerenkoel, snijbiet en paksoi. Je zou zelf paardenbloem bladeren kunnen gebruiken, al zijn deze vrij bitter van smaak.
In principe is ieder fruitsoort geschikt voor het maken van groene smoothies, al verdient het de aanbeveling om als basis een fruitsoort te gebruiken die niet al te uitgesproken in smaak is. Geschikte vruchten voor de basis zijn sinaasappels, appels en bananen. Hieraan kunnen dan andere vruchten voor een extra smaakdimensie aan worden toegevoegd. Denk hierbij aan fruitsoorten als bramen, bessen, aardbeien, meloen, kaki, ananas en kiwi.
Waarom zijn smoothies zo gezond?
Groene smoothies bevatten veel bladgroente en fruit. Deze zijn een uitstekende bron van allerlei essentiële vitamines en mineralen. Omdat deze van de natuurlijke bron komen zijn ze bovendien goed opneembaar voor het lichaam vergeleken met vitamines en mineralen uit multivitaminen preparaten.
Groene bladgroenten zijn een goed bron van vitamines en bioactieve stoffen. Bioactieve stoffen zijn stoffen zoals chlorofyl die allerlei gezondheidsvoordelen hebben en meestal niet in synthetische vorm te verkrijgen zijn. Het is daarom goed om deze van natuurlijke bronnen te betrekken.
Als we groente bereiden voor de warme maaltijd dan koken, grillen of bakken we deze. Door verhitting gaan er veel vitamines en bioactieve stoffen verloren. Bepaalde vitamines, zoals vitamine C, lossen op in het water en gaan zodoende verloren. Bij de bereiding van smoothies wordt de groente helemaal niet verhit. Hierdoor blijven alle vitamines, antioxidanten en bioactieve stoffen optimaal bewaard. Al deze micronutriënten zijn een goede ondersteuning voor onze gezondheid. Ze verhogen onze weerstand tegen ziekteverwekkers en infecties. Hierdoor kunnen we gezond oud worden.
Om gezond oud te worden is het belangrijk dat er antioxidanten in onze voeding zitten. Antioxidanten nemen de vrije radicalen in ons lichaam weg. Vrije radicalen zijn schadelijke stoffen die in ons lichaam ontstaan door luchtvervuiling, lichaamsvreemde stoffen in onze voeding en allerlei stressfactoren. Vrije radicalen versnellen ons verouderingsproces en kunnen uitgroeien tot chronische ziekten. Om dit te voorkomen is het goed om een dieet te volgen wat rijk is aan antioxidanten. Antioxidanten zitten vooral in plantaardige voedingsmiddelen en met name in fruit en groenten. Het is daarom goed om een dieet te volgen waarin deze rijkelijk vertegenwoordigd zijn.
Voor een gezonde darmflora zijn vezels goed. In onze dikke darm leven allerlei bacteriën. Naar schatting leeft er een kilo bacteriën in onze darmen. Bepaalde bacteriën hebben we nodig voor onze gezondheid. Dit worden de goede bacteriën genoemd. Andere bacteriën zijn juist weer slecht voor onze gezondheid en zijn ongewenst. De slechte bacteriën leven hoofdzakelijk op de snelle suikers en geraffineerde koolhydraten die we eten. Het is daarom zo slecht om te leven op een dieet wat uit veel fastfood bestaat. De goede bacteriën leven op vezels uit onze voeding. Er zijn verschillende soorten vezels en bepaalde stammen van bacteriën leven weer op een bepaalde type vezels. Vezels zitten alleen in plantaardige voedingsmiddelen. Ze zitten in graan, fruit, groente, noten, zaden en pitten. Met name de vezels die in groente en fruit zitten zijn voor veel goede bacteriën belangrijk. Het is daarom goed om een dieet te hebben waarin veel ruimte voor groente en fruit is. Een voordeel van de vezels die in groene smoothies zitten is dat ze zorgen voor een soepele spijsvertering en stoelgang. Het helpt om constipatie te voorkomen. Omdat je door het drinken van groene smoothies meer vezels binnen krijgt is het belangrijk dat je meer water gaat drinken.
(64)