Week van de gezondheid

Ouderen gezond het bos in

zakmes

Voor ouderen is het erg belangrijk dat zij vitaal blijven. Ook moeten zij genoeg dagelijkse activiteiten hebben zodat zij zo lang mogelijk gelukkig blijven. Onze oplossing is dan ook om met ouderen zo veel mogelijk naar buiten te gaan. En dan bij voorkeur naar het bos!

Het effect van het uitjes op ouderen

Een deel van de dagbesteding voor ouderen moet aan uitjes worden besteed. Het is duidelijk te zien dat ouderen weer helemaal opfleuren na een uitje. Het is natuurlijk voor geen mens fijn om iedere dag binnen te zitten of om iedere dag hetzelfde te doen. Aangezien de realiteit wel is dat ouderen veel binnen zitten en iedere dag hetzelfde doen, is een uitje echt iets bijzonders. Even een rondje in de frisse lucht kan wonderen doen voor het humeur en het doorzettingsvermogen van ouderen.

Het bos

Een bos heeft een soort dierlijk effect op ons mensen. Terug van de drukte van de stad en de mensen, naar de natuur. Dit kan erg rustgevend werken. Ook zorgt de kwaliteit van de schone lucht met een hoog zuurstofgehalte ervoor dat de longen weer helemaal schoon zijn en mensen met een fris gevoel het bos verlaten. Zeker voor fragiele ouderen kan het bos een zeer positief effect teweegbrengen. Het effect wat jongere mensen zelfs al ervaren in het bos, wordt nog meer versterkt bij ouderen.

Goede voorbereiding

Het kan overigens geen kwaad om goede voorbereidingen te treffen als je in een bos een lange wandeling gaat maken. Zorg er in ieder geval dat je altijd een opgeladen smartphone bij de hand hebt mocht je om welke reden dan ook het noodnummer moeten bellen. Ook wat te eten en een handige multitool zoals een Zwitsers zakmes kan weleens goed van pas komen. Kleine dingen die eenvoudig zijn mee te nemen maar dus heel goed van pas kunnen komen.

Wat te doen in het bos?

Je vraagt je misschien af, wat moet ik doen in het bos? Voor ouderen is een gewone wandeling op zich al een activiteit uiteraard. Een ander goed idee is om bijvoorbeeld een hond mee te nemen op de wandeling. Dieren zorgen ervoor dat er een grote hoeveelheid gelukshormoon (serotonine) wordt aangemaakt in de hersenen van mensen. Ouderen zullen dan ook gelukkiger zijn als zij met een dier het bos in kunnen gaan. Vooral erg aaibare dieren hebben dit gewenste effect. Als ouderen niet meer zelfstandig kunnen lopen, neem dan een hond die rustig aan de lijn kan blijven, vastgemaakt aan bijvoorbeeld een rolstoel. Of neem een ander dier mee wat op schoot kan blijven zitten.

Met deze tips voor het perfecte uitje voor ouderen kan jij ervoor zorgen dat de ouderen weer helemaal opfleuren! Kort samengevat, zorg ervoor dat ouderen veel naar buiten kunnen, het liefst naar het bos. Daarnaast is het meenemen van een dier naar het uitje altijd een goed idee, door het positieve effect wat dieren op mensen hebben.

(87)