Week van de gezondheid

Koolhydraatarm dieet is populair, lees hier waarom

Koolhydraten geven energie aan je lichaam, de hoeveelheid energie verschilt dat ligt eraan hoeveel je van een bepaald iets eet. Als je slechte koolhydraten eet zoals snoep dan krijg je snel energie maar dat gaat vanzelf weer omlaag, omdat ze maar even gebruikt kunne worden. je kunt daarom beter langzame koolhydraten eten, die energie kan je lichaam veellanger gebruiken en zal daarom minder snel als vet worden opgeslagen.

Waarom minder koolhydraten?

Een koolhydraat is een voedingsstof dus je kunt niet zonder koolhydraten leven! Maar je kan ook gewoon gezonde koolhydraten binnen krijgen via groente en fruit bijvoorbeeld. Koolhydraten moet je dus nooit helemaal vermijden, maar je kunt er wel minder van eten of andere bronnen van koolhydraten kiezen. Dit leer je allemaal binnen het koolhydraatarm dieet. Een koolhydraat zorgt er dus voor dat je lichaam voldoende energie heeft, waardoor je dus lekker actief kunt blijven en een koolhydraat zorgt er ook voor dat je lichaam lekker warm blijft. Maar te veel koolhydraten zorgen voor vetopslag, waardoor je (langzaam) aankomt.

Er zijn veel mensen die een koolhydraatarm dieet volgen. Dit komt doordat het een makkelijk te volgen dieet is, je kunt het voor langere tijd volgen, je hebt veel voedingsmiddelen die je kunt blijven eten en het belangrijkste: er zijn ontzettend veel heerlijke recepten te vinden online en in kookboeken, waardoor je veel inspiratie kunt op doen. Mijn motto is altijd: je kunt een dieet niet blijven volhouden als je je zelf alleen maar beperkt in wat je niet mag eten. Zorg ervoor dat je zo lekker mogelijk eet, dan is het helemaal niet moeilijk om vol te houden. Zo vliegen de kilo’s er straks af!

Waar zitten koolhydraten in?

Je zou kunnen beginnen met het koolhydraatarm dieet door de koolhydraten langzaam af te bouwen door middel van je voedingsschema/eetpatroon aan te passen. Dit zou je vast al een eind op weg helpen. Je zou bijvoorbeeld kunnen beginnen met meer volkoren producten eten, dit is niet alleen handig om te eten tijdens het afvallen maar het is ook veel gezonder! Het lijkt in het begin misschien moeilijk om koolhydraatarm te eten maar opzich valt dat wel mee. Hieronder een lijst met producten die je niet kunt eten, omdat er te veel snelle koolhydraten in zitten.

Ongezonde suikers vindt je natuurlijk in ongezonde voeding zoals :

 1. Snoep
 2. Chips
 3. Koekjes
 4. Gebak
 5. Makroons
 6. Frisdranken
 7. Kant en klare maaltijden
 8. Kant en klare smoothies in winkels (ze zijn niet zo gezond als je denkt!)

Best wel in veel producten dus zoals je kan zien. Maar gelukkig zijn er ook veel producten die je wel gewoon kan eten. Ze bevatten minder tot geen koolhydraten ! Het is niet verstandig om geen koolhydraten te eten, je hebt koolhydraten nodig voor je lichaam.

Beleg :

Veel mensen denken dat het beter is om geen ontbijt te eten, maar dat is niet altijd zo. Ontbijt zorgt ervoor dat je een vol gevoel krijgt en voldoende energie om de dag te starten, zo ben je minder snel geneigd om wat ongezonds te pakken. Ook kun je tijdens dit dieet nog brood eten, alleen niet de kant en klare broden uit de supermarkt of bakken. Je zou kunnen starten met volkorenbrood of roggebrood, daarna kun je overstappen naar koolhydraatarm brood. Zo kan je lichaam wennen aan de andere koolhydraten en heb je er zo min mogelijk last van. Je zou het volgende als beleg kunnen gebruiken voor op je brood:

 1. Hüttenkäse , het bevat bijna geen koolhydraten.
 2. 100 % pindakaas, kijk wel altijd of hierbij geen suiker of zout is toegevoegd.
 3. Een plakje kaas, kaas is eiwitrijk en eiwitrijk is super goed voor je.
 4. Een gekookte of een gebakken ei, ook eieren zijn rijk aan eiwitten dus dit is een prima beleg voor op je brood met bijvoorbeeld boter en een plakje kaas.
 5. Gerookte zalm, bevat gezonde vetten en vult goed.
 6. Kipfilet, is eiwitrijk en bevat weinig calorieën en ongezonde vetten.
 7. Notenpasta, dit kun je eenvoudig zelf maken! Klik hier voor een recept.
 8. Parmaham of andere vleeswaren, niet te veel maar goed voor de afwisseling!
 9. Hummus met groenten, eiwitrijk en smaakvol.
 10. Tonijnsalade of eiersalade, zelfgemaakt is het gezondste en ook erg makkelijk! Hiervoor vind je ook recepten in de bovenstaande link.

Laatste tips

Als je boodschappen gaat doen neem dan geen kant en klare maaltijden want die zijn ook gewoon ‘ongezond’. Kant en klare maaltijden bevatten veel suiker en meestal ook veel zout, en ze zijn allebei niet goed voor je als je wilt afvallen of koolhydraatarm wilt eten. Dus laat de kant en klare maaltijden de volgende keer lekker in de schappen staan tijdens het boodschappen!

Probeer bij iedere maaltijd groente te eten. Groenten zijn ontzettend gezond, bevatten veel vitamines, mineralen en vezels. Deze heb je nodig als je wilt afvallen en een gezonder lichaam wilt. Al is het maar een klein beetje bijiedere maaltijd, zo krijg je toch weer extra groenten binnen.

(99)