Week van de gezondheid

Behandeltechnieken haartransplantatie

haartransplantatie

Voor een haartransplantatie zijn verschillende behandeltechnieken mogelijk, bijvoorbeeld de Follicular Unit Extraction methode en de Follicular Unit Transportation methode.

Follicular Unit Transportation (FUT) methode

De Follicular Unit Transportation methode is een haartransplantatie methode die ongeveer vier tot zes uur in beslag neemt, een en ander afhankelijk van de hoeveelheid haren die getransporteerd worden. Als u uw haar laat transplanteren volgens de FUT-methode, dan wordt er een langwerpige strip huid verwijderd uit uw achterhoofd. De haren die zich op deze strip bevinden, dienen als donoren voor uw haartransplantatie. Hoe groot dit stukje huid is, is afhankelijk van de grootte van de plek waar u het haar wilt laten plaatsen.
Vervolgens worden groepjes haarwortels met twee tot vier haren uit het stukje huid gehaald. Hierbij wordt gebruikgemaakt van microscopen in combinatie met de nieuwste technieken op het gebied van haartransplantatie. Uit een zeer klein stukje hoofdhuid kunnen experts dientengevolge een groot aantal donorharen halen. Deze haarwortels worden uiteindelijk geplaatst in de huidkanalen van de plek waar u het getransplanteerde haar wilt hebben.
Het nadeel van de Follicular Unit Transportation methode is dat er een stukje huid verwijderd wordt uit uw achterhoofd om als basis te dienen voor de haartransplantatie. Ondanks het feit dat de wond wordt gehecht met uiterste precisie en de nieuwste hechtingstechnieken, houdt u hier een litteken aan over. De grootte van het litteken is dan natuurlijk afhankelijk van de grootte van die strip die als basis heeft gediend voor uw haartransplantatie.

Follicular Unit Extraction (FUE) methode

Bij de Follicular Unit Extraction methode dient het haar uit uw achterhoofd tevens als donorhaar. Er wordt echter geen strip hoofdhuid verwijderd, want de haarwortels worden met een holle naald direct uit het donor gebied verwijderd.

Verloop van de behandeling

Als de groepjes haarwortels weggenomen zijn, worden met een naald, mesje of laser openingen gemaakt in het ontvangstgebied. De haarwortels worden hierin geplaatst en groeien na enkele dagen vast in de hoofdhuid. Na ongeveer twee weken na de haartransplantatie vallen deze haren uit, waarna de haargroei zich herstelt en er natuurlijke haren groeien. Gemiddeld duurt het een jaar voordat het resultaat van de haartransplantatie optimaal is.
Deze behandeling duurt gemiddeld acht uur. Dit komt ten dele door het feit dat het verwijderen van de haarwortels langer duurt. Zonder het gebruik van een microscoop is het tenslotte lastiger om snel en secuur te werk te gaan dan met het blote oog. Ook is deze behandeling gemiddeld iets duurder dan wanneer u een haartransplantatie volgens de FUT-methode ondergaat.

(71)