Week van de gezondheid

Gezondheid tijdens de pauze

De banenmarkt trekt weer aan, waarbij meer mensen kiezen voor een kantoorbaan. Een grote deel van de bevolking werkt achter het bureau. Veel lange momenten zitten op een vaste plek achter de computer. Het is hierbij belangrijk dat je af en toe een onderbreking neemt om het lichaam te strekken. Dit geldt voor zowel, de armen, benen als rug – het gehele lichaam. Te lang zitten kan rugklachten en andere gezondheidsproblemen veroorzaken. Hiernaast is een muisarm een veelvoorkomend gevolg en last van de ogen (door het lange kijken naar een licht beeldscherm). Zorg voor een ergonomische bureaustoel op maat en een goed bureau. Zorg voor een juiste afstelling van het bureau, de zit- en werkhouding met de computer. De middagpauze, van circa 30 minuten, moet je dan ook optimaal benutten. Hier volgen enkele tips om een pauze optimaal te benutten.

Bewegen en werk

bewegen en werkAls je heel de dag binnen zit doe je er goed aan om buiten een wandeling te maken. Je strekt hiermee het gehele lichaam en je ontlast hiermee de spieren. Het lichaam houdt er namelijk van om in beweging te blijven. Hiernaast vang je vitamine D van (natuurlijk) zonlicht. Ook al schijnt de zon niet, krijg je de nodige vitamine binnen. Tijdens de wandeling eet je een broodje, salade of je nuttigt een andere lunch.

Het is belangrijk om in de middag te lunchen. De ochtend en middag zijn hierbij de belangrijkste momenten voor een maaltijd. De avond komt op een derde plaats. Natuurlijk is het belangrijk wat je eet, ga niet voor een snelle makkelijke vette hap van de lokale snackbar. Bereid thuis een salade of bijv. een broodje gezond. Sommige bedrijven hebben een bedrijfskantine, dat scheelt bereidingstijd voor thuis. Als je besluit te zitten tijdens de lunch zit dan op een comfortabele stoel.

Tijdens het werk ben je met zakelijke dingen bezig. De pauze is een goed moment om te socialiseren met bekende of onbekende collega’s. Dit zorgt voor de nodige mentale ontspanning. Je besteed een groot deel van je tijd al werkende. Een social netwerk opbouwen met collega’s is dus leuk. Je leert (nieuwe) mensen kennen waarmee je in jouw vrije tijd kunt sporten of uitgaan.

Bij de grotere bedrijven is het zelfs mogelijk om tijdens de pauze te sporten. Dit bevorderd de gezondheid. Werkgevers met een flexibele instellingen bieden zelfs de gelegenheid om op een willekeurig tijdstip een sportonderbreking in te plannen. Je werkt dan op een ander tijdstip door om gestelde doelen te behalen. Volg een aerobics-les, ga zwemmen, fietsen, hardlopen of fitness met gewichten. Het lichaam krijgt hierdoor een onderbreking door juist actief te bewegen. Als je een fysiek actief beroep hebt, zoals een stratenmaker, dan wil je juist niet sporten. Wandelen aansluitend met een zittende lunch is hierbij aanbevolen.

(173)