Week van de gezondheid

Welke zorgverzekeraar kies jij voor 2016?

Wij zijn alweer bijna aan het eind van het jaar en dit betekent dat zorgverzekeraars er weer alles aan zullen doen om je ervan te overtuigen dat zij de beste zorgverzekering hebben voor 2016. Het is belangrijk om je hier eens goed in te verdiepen, want weet je momenteel waarvoor je wel en niet verzekerd bent? Misschien ben je wel over- of onderverzekerd. Om dit te weten is het handig om je dit jaar eens te verdiepen in de verschillende zorgverzekeringen, maar waar moet je dan eigenlijk op letten?

Allereerst begint een zorgverzekering met een basisverzekering. Dit is de verzekering die voor iedereen geldt en het is dan ook verplicht om deze basisverzekering te hebben. Er is wel een verschil tussen welk bedrag de zorgverzekeraars vragen (voor dezelfde basisverzekering). Het is daarom belangrijk om te kijken naar het bedrag dat je huidige basisverzekeraar vraagt, maar ook om te kijken naar wat andere zorgverzekeraars voor de basisverzekering vragen. Het kan dus al zijn dat je op je basisverzekering al geld bespaard!

Daarnaast kun je kijken welk eigen risico je hebt. Het eigen risico is het deel wat je zelf moet betalen bij bijvoorbeeld een opname in het ziekenhuis. Een bezoek aan de dokter gaat daarentegen niet van het eigen risico af. Het eigen risico wordt in 2016 met €10,- verhoogd in vergelijking met 2015. Je hebt in 2016 dus een eigen risico van €385,-. Daarnaast kun je ook zelf je eigen risico verder verhogen. Dit betekent dat je dan minder premie betaald. Dit betekent wel dat als er bijvoorbeeld sprake is van een ziekenhuisopname, je dan wel meer moet betalen. Je hebt uiteindelijk je eigen risico verhoogd.

Kijk daarnaast ook goed naar de verschillende soorten aanvullende verzekeringen. Hierbij kun je denken aan een aanvullende verzekering voor tandheelkundige zorg, alternatieve geneeswijzen en duurdere medicijnen. Wat heb je wel of niet nodig? Heb je bijvoorbeeld geen lichamelijke problemen, dan hoef je niet te kiezen voor een grote hoeveelheid bezoekjes bij een fysiotherapeut. Heb je geen bril of draag je geen lenzen? Dan heb je ook deze aanvullende verzekering niet nodig. Al met al moet je kijken wat precies onder de aanvullende verzekering valt en of je dit daadwerkelijk nodig hebt.

Ben je niet overtuigd welke zorgverzekeraar je moet kiezen? Kijk dan eens op Ervaringenreview. Op deze site kun je niet alleen zorgverzekeraars zoals onder andere Zilveren Kruis met elkaar vergelijken, maar ook de verschillende vergelijkingssites zoals Hoyhoy.nl. Wil je van zorgverzekeraar veranderen? Doe dit dan voor 1 januari 2016. Zo weet je zeker dat je goed verzekerd het nieuwe jaar in gaat!

(62)