Week van de gezondheid

Gezondheid verbeteren

Volgens recent onderzoek van het Ministerie van Volksgezondheid wil de meerderheid van de Nederlandse bevolking gezonder leven. Voeding en sport zijn hierbij de twee voornaamste aandachtspunten om de gezondheid te verbeteren. Vaak wordt de mentale gezondheid als indicator vergeten. Mentale problemen, zoals overspannenheid door een hoge werkdruk, dragen bij aan lichamelijk gezondheidsproblemen. Vooral op de lange termijn kan mentale problematiek verantwoordelijk zijn voor diverse ziektes aan de organen. Zo kan een plotselinge beperking van de armen een gevolg zijn van een aandoening aan een orgaan. Hij die gespecialiseerd is in de behandeling van organen noemt men een visceraal therapeut. Een dergelijk specialist zal een fysieke beperking kunnen opheffen door therapie toe te passen op een specifiek orgaan. Hierbij is het belangrijk maatregelen te nemen in de leefstijl om terugval te voorkomen. In de meeste gevallen zal dit gaat om mentale rust, meer bewegen, gezond eten, vitamines en eventuele medicatie.

Gezonde voeding

Voldoende groente en fruit en andere producten uit de schijf van vijf – dat is waar het om draait bij voeding. Ondergewaardeerd bij voeding is het nuttigen van dierlijk orgaanvlees. Denk aan lever, hart, nieren, hersenen en zwezerik van gedierte. Vooral tijdens de zwangerschap wordt het eten van orgaanvlees afgeraden. Los van de zwangerschap kan orgaanvlees een waardevolle toevoeging zijn op het lichaam. Het cholesterolgehalte ligt hoog, maar de invloed hiervan op het cholesterol van de mens is heel beperkt. Dit omdat het vlees vetarm en onverzadigd is. Orgaanvlees bestaat uit een rijke bron van zinvolle voedingsstoffen, zoals: ijzer, vitamine A, B en D. De juiste balans vinden in de maaltijden die je eet en drinkt zijn belangrijk. Vooral vegatariers zullen extra voedingsstoffen moeten verkrijgen vanuit supplementen om te compenseren. Een onderzoek bij de huisarts kan uitwijzen of je extra bouwstoffen nodig hebt. Soms heb je hierbij hulp nodig, waardoor vitamine als voedingssupplement een goed hulpmiddel kan zijn.

Sporten en supplementen

De Body Mass Index (BMI) staat bekend als indicator voor een gezond gewicht. Overgewicht volgens de berekening van de BMI betekent niet per definitie dat je een slechte gezondheid hebt, hiervoor zijn meer gegevens nodig. Denk aan een bodybuilder. Door de vele spiermassa zal hij zwaar wegen, maar niet ongezond zijn. Desondanks blijft het gewicht, samen met het vetpercentage, een goede indicatie voor de gezondheid. Als je wilt afvallen is sport en voeding het belangrijkst. Als hulpmiddel kan je xenical afslankpillen nemen, een verantwoord supplement online te verkrijgen zonder recept. Een goed voedingsschema en beweegpatroon kan je verder helpen het streefgewicht te behalen.

(128)