Week van de gezondheid

Verminderde kans op zwangerschap door endometriose

Wist je dat het ongeveer 8 jaar duurt voordat een vrouw de diagnose Endometriose krijgt? Endometriose, een moeilijk woord maar toch hebben ongeveer 400.000 vrouwen in Nederland last van deze aandoening. Het weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies groeit ook buiten de baarmoeder waardoor verschillende organen aangetast kunnen worden. Denk hierbij aan klachten zoals problemen met plassen, ontlasting maar ook problemen bij vruchtbaarheid. Meer informatie over deze chronische aandoening kun je hieronder lezen.

De werking

Als vrouwen krijgen we elke maand te maken met hormonen die het slijmvlies in de baarmoeder bouwen. De eierstokken maken vervolgens deze hormonen aan. Vaak wordt door de menstruatie minder hormonen aangemaakt en het opgebouwde slijmvlies wordt afgestoten waardoor je menstruatie op gang komt.  Bij endometriose komt er dus ook slijmvlies buiten de baarmoeder, waardoor er kleine bloedingen kunnen ontstaan in de buikholte. Deze bloedingen kunnen zowel ontstaan in de buikholte, maar kan ook voor pijnklachten en verklevingen zorgen.

Behandeling

In het ziekenhuis kan door middel van verschillende onderzoeken deze aandoening worden vastgesteld. Zo kun je te maken krijgen met een inwendig onderzoek, maar ook een echoscopie of een darmonderzoek. Dit is afhankelijk van je klachten en of er een eventuele kinderwens in het spel is. Zodra er een diagnose is vastgesteld kan de endometriose behandeling worden voortgezet met medicijnen, een operatie of misschien wel beide varianten. Niet iedereen zal dezelfde behandeling ondergaan, want dit is afhankelijk van de pijnklachten, de risico’s en de bedreiging van je organen. Bij chocolade-cyste (een cyste in de eierstok) is een grotere operatie nodig, terwijl je bij sommige aandoeningen ook met medicijnen goed uit de voeten kunt.  

Zwangerschap

Ondanks dat er in Nederland ongeveer 200.000 baby’s per jaar worden geboren, hoeft dit niet te betekenen dat het bij iedereen gemakkelijk gaat. Er zijn vele aandoeningen wat het voor sommige vrouwen lastig maakt om zwanger te worden. Gelukkig zul je bij de lichte vormen van endometriose weinig tot geen invloed merken op je vruchtbaarheid en zou je dus alsnog zwanger kunnen worden. Bij ernstige vormen van deze aandoening, zoals chocolade-cyste en/of verklevingen kan de kans op zwangerschap verminderen. Als je door endometriose problemen ondervindt om zwanger te worden, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Tijdens een kijkoperatie kunnen er nog wel eens endometriose plekjes op het buikvlies gevonden worden en dit kan eenvoudig worden behandeld tijdens deze kijkoperatie. Laat je hierin goed informeren door de artsen om voor jou een passende behandeling te vinden.

(117)