Week van de gezondheid

Eigen risico beperkt zorg

Uit onderzoek blijkt dat vele Nederlanders hun medische zorg wel eens heeft uitgesteld of zelfs helemaal vermeden en de helft van deze mensen geeft aan dat men deze zorg niet heeft afgenomen omdat er een hoog eigen risico tegenover stond. Een zorgwekkende ontwikkeling natuurlijk…

Als het mensen financieel niet goed gaat wil men al snel besparen op allerlei zaken. We zien dat regelmatig terug als het economisch tegenzit. Maar dat dat zelfs zo ver gaat dat men op een gegeven moment gaat besparen op de eigen gezondheid? Mensen kiezen er dan dus liever voor extra schulden te vermijden ten koste van de eigen gezondheid. Het moet een lastige keuze zijn, want wil wil er nou in de situatie komen dat je dit soort keuzes moet maken…?

Natuurlijk, medische hulp is zeker niet altijd goedkoop en als die hulp onder de eigen risico valt, is dat helemaal vervelend. De gedachte zal zijn dat men het financieel al zwaar heeft en niet nog verder in de problemen wil komen. En zo komen veel mensen voor de vraag te staan of ze zorg vanwege een hoge eigen risico gaan vermijden. En daardoor ontberen velen uit angst voor hoge ziektekosten zaken in hun dagelijks leven die het leven er een stuk eenvoudiger op kunnen maken. Wat als je slecht ter been bent en bijvoorbeeld een douchebrancard en een rolstoel die automatisch naar boven rijdt in je huis kan laten installeren.

Ondraagbaar

Een andere slechte ontwikkeling is dat iets meer dan een kwart van de Nederlanders medische hulp pas echt zoeken als de klachten ondraagbaar worden. Het vervelende hiervan kan dan zijn dat de klacht tot die tijd zo ernstig is, dat het meer medische zorg vereist en dus ook meer medische kosten. En die wilden we nou net vermijden toch? Ook geeft een grote groep aan dat ze verwachten dat de medische klachten vanzelf wel weer over gaan.

Rond de 60% van de groep die zorg heeft vermeden, heeft later alsnog besloten om de huisarts te bezoeken. Dit betekent dat zo’n 40% helemaal niet meer is geweest voor een medische controle. Bij rond de 60% van de zorgvermijders zijn de medische klachten zelfs verergerd ten op zichte van het momenteel dat de eerste symptomen opkwamen.

Wat nu?

Ondanks dit soort onderzoeken waaruit blijkt dat er steeds meer zorg wordt vermeden, wil het kabinet de plannen voortzetten om het eigen risico volgend jaar te verhogen. Bijna 60% van de Nederlanders geeft aan dit een slechte zaak te vinden, omdat zorg op deze manier niet voor iedereen even toegankelijk meer is. Een kleine groep vindt de verhoging wel goed, omdat je dan niet voor het minste en geringste een bezoekje aan de arts pleegt. Kortom: het is een slechte zaak dat mensen zorg vermijden uit financiƫle overwegingen. Daarom is het belangrijk om een goede zorgverzekering te vinden die het best in jouw situatie past.

(98)